‘Mirabelles Voedselbos’ verschijnt 29 oktober

‘Mirabelles Voedselbos’ verschijnt 29 oktober

Mirabelle is een jong meisje dat droomt van een voedselbos. Een voedselbos voor haarzelf én haar omgeving. Ze wandelt door haar dorp en verzamelt zaden, ondersteuning en advies voor haar droombos.

Dit inspirerende, educatieve kinderboek voor jong en oud gaat over een natuurlijke leefomgeving, durven dromen en manifesteren.

‘Mirabelles Voedselbos’ is geschreven door de Roemeense Ina Curic, heeft de Nautilus Book Awards gekregen en is reeds in verschillende talen verschenen.

Na een avontuur met een crowdfundingactie, een samenwerking met IVN Natuureducatie en een duurzaam productieproces, is het aanstaande donderdag 29 oktober 2020 zo ver. Het eerste Nederlandse exemplaar van ‘Mirabelles Voedselbos’, vertaald en uitgegeven door Louise van Luijk, wordt overhandigd tijdens de Boomfeestdag in Gouda.

.

De Nederlandse vertaling

Louise van Luijk, permaculturiste, bevlogen ‘eco-holic’ en wonend in een voedselbos in opbloei, raakte geïnspireerd door het verhaal en vond dat het in het Nederlands uitgegeven moest worden. Ze vertaalde het boek, zodat het boek jong en oud zou kunnen inspireren om in dromen te geloven en deze te verwezenlijken.

Om dit boek voor elkaar te krijgen begon ze een crowdfundingactie en kreeg vele mensen enthousiast en betrokken. Een avontuur vergelijkbaar met dat van Mirabelle uit het boek.

Naast een prachtig reisverhaal heeft het boek een didactische waarde vanwege de hoeveelheid reflectievragen en educatieve activiteiten. Het boek bevat veel kleurrijke illustraties en gedichten die tot de verbeelding spreken.

De Nederlandse editie heeft een aangepast, multicultureel omslag met harde kaft en is voor € 17,95 verkrijgbaar via louise@vruchtbaar.org (o.v.v. Mirabelle, aantal boeken en adresgegevens).

.

  • Mirabelles Voedselbos

.

Duurzame Productie 

Voor elke stap die nodig was voor de totstandkoming van de Nederlandse versie van dit boek zijn de beslissingen genomen op basis van de ethische principes van permacultuur: ‘zorg voor de mens, ‘zorg voor de aarde’ en ‘eerlijk delen’. Zo is de productie van het boek geheel CO2-neutraal en is er gebruik gemaakt van milieuvriendelijke bio-inkten en houtvrij papier. Ook is de winstdeling met de Roemeense auteur ‘fair trade’; volgens het principe ‘eerlijk delen’. 

“Sommige verhalen zijn zo mooi dat we ze sprookjes noemen. Mirabelles Voedselbos is zo’n verhaal. Het is bovenal prachtig dat dit sprookje óók de werkelijkheid is. Dit boek biedt dan ook volop inspiratie om te genieten van eetbare natuur.” 

Wouter van Eck, boer in Voedselbos Ketelbroek en voorzitter van Stichting Voedselbosbouw

Samenwerking met IVN

IVN Natuureducatie is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming en draagt de uitgave een warm hart toe. Alle 28 scholen die deelnemen aan hun pilot ‘Voedselbosje op het schoolplein’ ontvangen najaar 2020 een exemplaar van het boek. Naast het educatiepakket hoopt IVN Natuureducatie kinderen zo extra te inspireren.

“Een voedselbosavontuur zoals Mirabelle meemaakt, dat gun je ieder kind! We hopen dat vele kinderen zich in haar herkennen. Je dromen achterna gaan en de steun van je omgeving krijgen is prachtig. We dragen dit boek, en daarmee ook de vergroening van de omgeving van een kind en het onbezorgd spelen in de natuur een warm hart toe.” 

Vincent van der Veen, IVN Natuureducatie

En er komt meer…! 

Bij de Nederlandse versie van dit prachtige boek blijft het niet: er worden reeds plannen gesmeed voor een interactief en creatief manifestatietheater rondom het boek. Hiermee zal op actieve wijze een bijdrage worden geleverd aan de creatie van nog veel meer unieke eetbare biotopen in Nederland en daarbuiten. 

.

Mirabelles Voedselbos
Auteur: Ina Curic | Illustraties: Kelemen Kinga | Vertaling: Louise van Luijk ISBN 978-90-9033536-0 | Full colour geïllustreerd | Hardcover | 40 pagina’s |€ 17,95 Verkrijgbaar via louise@vruchtbaar.org (o.v.v. Mirabelle, aantal boeken en adresgegevens).

.

Meer informatie op;

https://www.vruchtbaar.org/mirabelles-voedselbos/

“Een heerlijk boek voor kinderen én volwassenen. Het is zo divers als een voedselbos met een combinatie van lezen, kijken, dromen en doen. Een boek om van te smullen!” 

Rutger Spoelstra, architect en permacultuurontwerper